Onze wijnboerderij
Onze wijnboerderij ligt tussen 3 wijngaarden in. Twee daarvan zijn in volle productie en bestaan uit 1.200 stokken. Deze leveren jaarlijks ruim 2.000 flessen rode, witte en rosé wijn op. Deze productie vullen wij aan door de import van Italiaanse wijndruiven die in onze wijnmakerij verwerkt worden tot heerlijke Nederlandse streekwijnen. Dat brengt onze huidige jaarlijkse productie op 3.000 flessen.
Onze derde wijngaard is een forse uitbreiding en bevindt zich momenteel in het grondprogramma. We zijn de bodem gereed aan het maken voor de aanplant van 2.800 stokken in het voorjaar van 2024.
prijswinnende wijnen
Op dit moment staan er in onze 2 wijngaarden 4 rassen: Rondo (rood), Monarch (rosé en rood), Solaris (wit) en Souvignier Gris (wit) . Deze wijngaarden zijn in 2019 aangeplant en leveren jaarlijks prachtige druiven en heerlijke wijnen op. In 2022 zijn twee van onze wijnen beloond met een medaille bij de Nederlandse wijnkeuring.
De wijnen zijn gekeurd door een professioneel en onafhankelijk Duits proefpanel dat in Neustadt an der Weinstrasse alle wijnen blind proeft en keurt. Dat gebeurt tijdens de Landesprämierung, waar in 2022 meer dan 12.000 wijnen voor zijn ingezonden. De blindproevers beoordelen iedere wijn op kleur, geur, smaak en afdronk. Wij zijn hartstikke trots op deze prijzen!
italiaanse wijndruiven van manuela
Wijnboer Hans heeft een aantal jaren gewerkt als adviseur voor de wijnbouw in België. Daaruit is een samenwerking gegroeid met Manuela Rotililo. Als dochter van een Italiaanse gastarbeider in de Vlaamse mijnstreek, exporteert zij Italiaanse wijndruiven.
Op die manier krijgen wij meerdere soorten druiven (Montepulciano, Nero d’Avola, Sangiovese, Trebbiano en in 2023 zelfs Italiaanse Chardonay druiven). Die worden als volle trossen in houten kratjes bij ons aangevoerd en worden op eenzelfde wijze verwerkt en vergist in onze wijnmakerij.
Zo worden de druiven bijvoorbeeld verwerkt in de Bajeswijn die wij in opdracht van het Bajescafé van vrouwengevangenis Ter Peel maken.
Nederlandse streekwijnen met een sterk Italiaans accent.
De nieuwe, derde wijngaard
Er komt een nieuwe, derde wijngaard aan de achterzijde van onze boerderij. Die uitbreiding gaat in 2 stappen. In april 2024 worden er 2.800 stokken aangeplant, waardoor we in totaal op 4.000 stokken komen. Dat is goed voor 6.000 flessen wijn per jaar.
Hieraan voorafgaand volgen we in 2023 een bijzonder grondprogramma. Op basis van een bodemanalyse van een lab uit Luxemburg hebben we champignonmest verwerkt vanwege het mooie Kalium gehalte. Broodnodig voor duurzame druiventeelt.
Daarna is begin mei de zogenaamde Evangelische Misschung ingezaaid. Dat is een mengsel van 9 soorten planten en kruiden die in 1 jaar tijd meer als een meter diep en fijnmazig wortelen. Zij zijn de wegvoorbereiders voor de nieuwe druivenstokken die in april 204 worden aangeplant. Een exclusief en uniek procedé speciaal voor de wijnbouw.
Wij zetten vol vertrouwen onze volgende stap in de wonderlijke wijnboerenwereld.
zo Duurzaam mogelijk....
De grootste vijand van wijnstokken zijn schimmels. Ook hier geldt dat voorkomen beter is dan genezen. Wij werken daarom met schimmelresistente rassen. Verder zorgen we ervoor dat wijnstokken in optimale conditie zijn door een goede bodemkwaliteit en door speciale bladvoeding. Een gezonde plant heeft immers meer weerstand en kan zich beter verdedigen tegen schimmels en andere aanvallen. Dat is de kern van onze teeltfilosofie: gewasverzorging en zorgen voor optimale groeiomstandigheden maken de druivenstok sterk en gezond en dit zorgt voor prachtige wijndruiven.
De loofwand in de zomer wordt luchtig gehouden wat betekent dat we regelmatig snoeien om teveel blad te verwijderen. Dat is veel werk maar het loont absoluut omdat alle wijnstokken na een bui goed opdrogen en zo minder vatbaar zijn voor ziektes. We hebben ook een loofwandsnijder, waarmee we machinaal de loofwand kunnen snoeien. Maar handmatig snoeien geeft ook rust en zorgt voor een Zen-gevoel…..
Een goede bodemkwaliteit zorgt echter ook voor andere gasten in onze wijngaard en dat is het onkruid. Ook hier kiezen wij ervoor om duurzaam werken. Elke twee weken wordt de grond onder de wijnstokken machinaal met een schoffelmachine bewerkt. De plekken waar de machine niet kan komen worden met de hand geschoffeld. Wat wij niet aan middelen gebruiken komt ook niet in uw glas wijn!
Ga mee op Wijnsafari
Wil je graag een bezoek brengen aan onze wijngaarden?
Ik (Wijnboer Hans), neem je graag mee op wijnsafari door onze wijngaarden in Sevenum (Noord-Limburg).
Je wordt meegenomen op 3 ‘reizen’:
– Een inleiding over de wijnbouw in Nederland en de impact van klimaatontwikkeling
– Een rondleiding door de wijngaarden en wijnmakerij
– Een heerlijke wijnproeverij van 3 van onze wijnen, rechtstreeks uit het vat.
Een ultieme wijnbeleving in de Limburgse Peel!
* Zodra wij het contactformulier hebben ontvangen, nemen we contact op over de reservering.