Onze Wijngaard

Onze wijngaard is momenteel ruim 3.000 meter groot. Momenteel, want we hebben op ons bedrijf nog de mogelijkheid om dit met ruim 1 hectare uit te breiden. Wie weet wat de toekomst brengt…

Op die 3.000 meter staan 1.200 wijnstokken, verdeeld over 2 percelen. 1 wijngaard met 1.000 stokken en 1 wijngaard met 200 stokken.

De wijngaard met 200 stokken

Met deze wijngaard is het voor ons allemaal begonnen in 2010. Als een ware proeftuin hebben we daar meerdere rassen in geteeld en als hobby wijn gemaakt. Toen we eenmaal de smaak goed te pakken hadden, hebben we in 2017 gekozen om onze hobby om te zetten in een professioneel wijnbedrijf. Een bedrijf gericht op de productie van een heus streekproduct: onze eigen ‘Ezelskroëne Wien’.

de wijngaard met 1.000 stokken

Deze zijn we aan het ontwikkelen vanaf 2017. In dat jaar zijn we gestart met een intensief bodemprogramma, specifiek gericht op druiventeelt. In 2019 hebben we de stokken met GPS laten aanplanten door onze leverancier uit Luxemburg.

In deze wijngaard staan de volgende 4 soorten:

  • 250 stuks Rondo (rode druif)
  • 250 stuks Monarch (rode druif)
  • 250 stuks Souvignier Gris (witte druif)
  • 250 stuks Solaris (witte druif)

Productie

Van 1 wijnstok kan een productie van 2 tot 3 flessen wijn worden gehaald. Echter, om er voor te zorgen dat al onze druiven goed afrijpen en van prima kwaliteit zijn wordt een deel van de trossen weggehaald in het begin van het seizoen. Wij streven er naar om van elke wijnstok slechts één tot twee flessen wijn te halen. Zo komt onze productie uiteindelijk per jaar op ongeveer 2.000 flessen wijn.

zo Duurzaam mogelijk....

De grootste vijand van wijnstokken zijn schimmels. Ook hier geldt dat voorkomen beter is dan genezen. Wij werken daarom met schimmelresistente rassen. Verder zorgen we ervoor dat wijnstokken in optimale conditie zijn door een goede bodemkwaliteit en door speciale bladvoeding. Een gezonde plant heeft immers meer weerstand en kan zich beter verdedigen tegen schimmels en andere aanvallen.  Dat is de kern van onze teeltfilosofie: gewasverzorging en zorgen voor optimale groeiomstandigheden maken de druivenstok sterk en gezond en dit zorgt voor prachtige wijndruiven.

De loofwand in de zomer wordt luchtig gehouden wat betekent dat we regelmatig snoeien om teveel blad te verwijderen. Dat is veel werk maar het loont absoluut omdat alle wijnstokken na een bui goed opdrogen en zo minder vatbaar zijn voor ziektes. We hebben ook een loofwandsnijder, waarmee we machinaal de loofwand kunnen snoeien. Maar handmatig snoeien geeft ook rust en zorgt voor een Zen-gevoel…..

Een goede bodemkwaliteit zorgt echter ook voor andere gasten in onze wijngaard en dat is het onkruid. Ook hier kiezen wij ervoor om duurzaam werken. Elke twee weken wordt de grond onder de wijnstokken machinaal met een schoffelmachine bewerkt. De plekken waar de machine niet kan komen worden met de hand geschoffeld. Wat wij niet aan middelen gebruiken komt ook niet in uw glas wijn!

Scroll to top

Welkom bij Zaerums Genieten

Onze website biedt de mogelijkheid om wijn te kopen. Wanneer u verder gaat verklaart u minimaal 18 jaar oud te zijn. Daarnaast gebruiken wij cookies om u de beste online ervaring te bieden.